Longontsteking kan stemmen kosten

Hillary Clinton kampt met een longontsteking en schrapt een campagnetrip naar Californië. Het is nog niet duidelijk in hoeverre de ziekte een impact zal hebben op de verkiezingen.

Hillary Clinton (foto), de Amerikaanse presidentskandidate voor de Democraten, heeft haar campagnetrip naar Californië afgezegd. Clinton werd gisteren en vandaag in de westelijke staat verwacht, maar ze heeft rust voorgeschreven gekregen om te genezen van een longontsteking.

Zondag had de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken een herdenkingsplechtigheid in New York voor de aanslagen van 9/11 al moeten verlaten omdat ze onwel werd. Haar dokter maakte enkele uren later bekend dat Clinton sinds vrijdag kampt met een longontsteking. Maar zondag zou ze vooral last hebben gehad van de warmte en uitdroging.

Stemmenverlies

Er wordt al langer gespeculeerd over Clintons gezondheidstoestand, vooral door de entourage van Donald Trump, haar rivaal uit het Republikeinse kamp. Die laat geen kans onbenut om erop te wijzen dat Clinton met haar "zwakke" gezondheid niet in staat zou zijn om de Verenigde Staten te leiden.

Deze ziekte zou haar dan ook stemmen kunnen kosten. Niet alleen kunnen kiezers concluderen dat haar gezondheid niet stevig genoeg is voor het veeleisende presidentschap, bovendien zal ze voor onbepaalde tijd geen campagne kunnen voeren in deze cruciale periode. De vraag is nog maar of Clinton topfit zal deelnemen aan het zeer belangrijke eerste televisiedebat, exact binnen twee weken. Als de ziekte lang blijft aanslepen, zitten de Democraten in elk geval met een gigantisch probleem.

Donald Trump reageerde alvast gematigd, ongetwijfeld een strategische beslissing. "Ik heb geen idee waarom haar diagnose werd achtergehouden", zei hij aan Fox News. "Ik hoop dat ze snel weer beter wordt." De Republikein zegt binnenkort zijn eigen gezondheidsgegevens vrij te zullen geven.