De grootste gezondheidsmythes ontmaskerd

David Kirsch, de coach van heel Hollywood, werkte al samen met onder anderen Heidi Klum, Kate Upton, Liv Tyler en Anne Hathaway. In zijn nieuwste boek ‘Ultimate Family Wellness’ tackelt hij enkele van de grootste mythes rond alledaagse voeding.

Watermeloen
Veel mensen denken nog altijd dat watermeloen alleen uit water en suiker bestaat. Maar het is een vrucht die boordevol voedingsstoffen zit, waaronder vitamine A en C, mineralen zoals ijzer en calcium, en antioxidanten.

Avocado
De avocado bevat 20 essentiële voedingsstoffen en 8 vitamines. Hij is ook een bron van goede vetten (20 tot 25 gram per vrucht), die belangrijk zijn voor een gezond hart. De avocado bevat ook veel vezels, die de spijsvertering bevordert. Tot slot helpt hij ook de cholesterol te verlagen en de bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden.

Eieren
We hebben de neiging te denken dat het eiwit alle proteïnen bevat en het eigeel alleen maar vetten. Maar een volledig ei bevat 7 gr proteïnen, en de helft daarvan zit in de dooier. Die bevat trouwens ook de meeste vitamines en mineralen, zoals vitamine D, B6 en B12, en omega-3. Volledige eieren zijn dus eigenlijk bijna perfecte voedingswaren.

Noten
Noten hebben hun slechte reputatie te danken aan hun vetconcentratie. Maar ze bevatten ook de nodige proteïnen, goede vetten, vezels en antioxidanten voor een evenwichtige dagelijkse voeding. Eet er gewoon niet te veel van. Amandelen zitten trouwens vol vezels en vitamine E.

Aardappel
Een aardappel bevat 5 gr vezels, 4 gr proteïnen, 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer, 20% van de ADH kalium en 70% van de ADH vitamine C. Aardappels zijn ook bondgenoten tegen een hoge bloeddruk. Daarvoor moet je wel de schil opeten en er niet te veel boter of room bij doen.

Mais
Mais wordt vaak geassocieerd met glucose-fructosestroop, een zoetstof op basis van mais maar dan zonder de vezels en voedingswaarden van deze groente. Eén kolf bevat 15% van de dagelijkse hoeveelheid vezels die je nodig hebt en meer dan 25% van de aanbevolen hoeveelheid thiamine, een vitamine (ook B1 genoemd) die glucose helpt omzetten in energie.