Ronde van Groot-Brittannië - Ewan pakt bloemen in slotrit, eindzege voor Cummings

door
Belga
Leestijd 2 min.

Caleb Ewan heeft de slotrit in de Ronde van Groot-Brittannië op zijn naam geschreven. De Australiër van Orica-BikeExchange toonde zich zondag in Londen de snelste in een massasprint. Hij haalde het voor Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) en onze landgenoot Jens Debusschere (Lotto-Soudal). Vier renners tekenden present in de vroege vlucht: Taylor Phinney (BMC), Thomas Stewart (Madison Genesis), Jasper Bovenhuis (An Post) en Gabriel Cullaigh (Britse selectie). Veel voorsprong kregen ze nooit van het peloton in deze korte slotrit, amper 100 kilometer, en de sprintersploegen hielden alles onder controle.

Bovenhuis moest als eerste vooraan lossen, Phinney en Stewart zouden het langst voorop blijven. Toen de bonus nog slechts een handvol seconden bedroeg op 10 km van het eind maakte Dowsett nog de sprong naar voren, maar zonder veel succes. Een hergroepering volgde op 8 km waarna de sprintvoorbereiding zich volop doorzette.

Lotto-Soudal zette zich op kop voor André Greipel en het was Debusschere die voor de verrassing zorgde en nog wegreed uit het peloton. Het peloton reageerde niet meteen, Debusschere nam enkele lengtes en leek op 100 meter op weg naar de zege. Finaal werd hij nog geremonteerd door Caleb Ewan die zijn sprint vroeg had ingezet en met gemak de maat nam van onze landgenoot.

Voor Ewan is het zijn vijfde zege van het seizoen. Eerder won hij, na diskwalificatie van Bouhanni, de Cyclassics in Hamburg (World Tour), een rit in de Herald Sun Tour (2.1) en twee ritten in de Tour Down Under (WT). De eindzege van Stephen Cummings kwam niet meer in gevaar. Hij volgt op de erelijst Edvald Boasson Hagen op.

bron: Belga