Minstens 90 doden zaterdag bij luchtaanvallen in Syrië

door
Belga
Leestijd 1 min.

Bij luchtaanvallen in de Syrische provincie Idleb zijn zaterdag minstens 60 doden gevallen. Ook in en rond Aleppo vielen zaterdag minstens 30 burgerdoden, zo meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR).

Met minstens negentig doden in totaal was zaterdag dus een erg bloedige dag in Syrië. In de stad Idleb vielen minstens 58 doden, waaronder dertien vrouwen en dertien kinderen. Eerder klonk het dat bij de aanslagen op een markt en meerdere wijken van Idleb 24 doden en negentig gewonden vielen. Bij luchtaanvallen op de stad Jisr ash-Shugur in de provincie Idlib vielen zaterdag nog eens twee doden.

Daarnaast werden minstens 30 burgers gedood bij luchtbombardementen op delen van Aleppo en het omliggende gebied in handen van de rebellen.

Vermoedelijk waren de luchtaanvallen op Idleb en Aleppo het werk van het Syrische regime of bondgenoot Rusland.

De laatste maanden zijn de gevechten tussen de regering en de oppositie in Aleppo fel geëscaleerd, waardoor de levensomstandigheden voor de burgers er snel op achteruit gaan. Zo is er in de lokale ziekenhuizen een gebrek aan chirurgen om de gewonden te opereren.

Het zware geweld van zaterdag volgt kort op de aankondiging van Rusland en de Verenigde Staten over een wapenstilstand in Syrië. Die zou maandag bij zonsopgang in werking moeten treden, en valt zo samen met de start van het Offerfeest.

Bron: Belga