Man “geïnspireerd” door IS aangeklaagd voor aanval met mes in Australië

Een man die zich liet “inspireren” door IS is zondag in verdenking gesteld in Sydney voor een aanval met een mes. De Australische politie gaat ervan uit dat de aanval symbool staat voor “het nieuwe gezicht van het terrorisme”.
De jonge dader werd in verdenking versteld voor een poging tot terroristische daad en poging tot doodslag. Hij stak zaterdag een man van 59 jaar neer in Minto, een buitenwijk van Sydney, op een vijftigtal kilometer van het centrum.
“We weten dat deze persoon zeer sterke extremistische overtuigingen heeft, geïnspireerd door IS”, zegt de adjunct-commissaris van de politie van de staat New South Wales, Catherine Burn. “We weten niet wat hem ertoe dreef zaterdag, maar we hopen dat het onderzoek daar een antwoord op zal geven.”
Het slachtoffer, dat volgens de politie de dader niet kende, raakte gewond over het hele lichaam. Zijn toestand zondag was zorgwekkend.
Minister van Justitie George Brandis zegt dat er documenten over IS bij de man werden aangetroffen. Volgens de politie was de dader geen lid van de extremistische groep, maar betekent de dreiging die van hem uitgaat een nieuwe uitdaging. “Dit is het nieuwe gezicht van het terrorisme”, aldus Burn.
Enkele dagen geleden riep een Engelstalig magazine dat bij IS aanleunt de aanhangers van de jihadistische groep op om openbare plaatsen in Australië te viseren en er mensen te doden. Australië, een trouwe bondgenoot van de Verenigde Staten, is lid van de internationale coalitie tegen IS in Irak en Syrië.

Bron: Belga