Koning Filip op 70ste huldiging van gesneuvelde Britse, Canadese en Poolse militairen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Op de Canadese militaire begraafplaats in het Oost-Vlaamse Adegem (Maldegem) heeft koning Filip zondagvoormiddag de 70ste hulde bijgewoond voor de herdenking van de Britse, Canadese en Poolse militairen die sneuvelden bij de bevrijding van ons land. Het gemeentebestuur van Maldegem brengt al 70 jaar elke tweede zondag van september hulde aan de tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde soldaten. Dat gebeurt steeds in aanwezigheid van Britse, Canadese en Poolse ambassadeurs of hun vertegenwoordigers en verschillende oud-strijders. Dit jaar waren de Britse ambassadeur Alison Rose, de Canadese ereconsul Frédéric Agneessens en een hoge functionaris van de Poolse ambassade aanwezig.

Bijzondere gast voor de 70ste huldiging was koning Filip, die eerder als prins in 1984 en 2004 de plechtigheid bijwoonde. De Belgische koning werd begroet door Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers, de Maldegemse burgemeester Marleen Van den Bussche en Colin Kerr van de Commonwealth War Graves Commission. De plechtigheid werd opgeluisterd door de muziekkapel van de luchtmacht en onder meer ook schoolkinderen uit Maldegem zongen het nummer "Vrede Leeft".

In een toespraak drukte burgemeester Van den Bussche haar tevredenheid uit dat de vorst onze bevrijders erkentelijk en dankbaar is. Gouverneur Briers greep in zijn woord terug naar een Knack-cover van afgelopen zomer -Het gaat goed met de wereld, maar we weten het niet- en herinnerde aan de elf grote oorlogen momenteel wereldwijd, terwijl er dat in 1990 nog 26 waren, en er steeds minder oorlogsslachtoffers vallen. "Vrede, zeker voor jongeren, is vaak zo gewoon dat we er haast niet meer bij stilstaan", zei een jongerenvertegenwoordiger dan weer.

De "Act of Remembrance" werd uitgesproken door Oorlogsveteraan Sidney 'Sid' Cole (97), waarna Koning Filip uitgebreid de tijd nam om verschillende oud-strijders te woord te staan. Na een bloemenhulde met ongeveer 100 kransen, hield voorzitter Sylvain Peeters (Unie Vrijzinnige Verenigingen) een neutraal gebed.

bron: Belga