John Crombez: geen Hasselts voorakkoord

door
Belga
Leestijd 1 min.

Er is afgelopen week geen voorakkoord gesloten voor het bestuur in Hasselt na de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Dat heeft sp.a-voorzitter John Crombez zondag gezegd in het VTM NIEUWS. De inzet voor de drie coalitiepartners in de Limburgse hoofdstad is "Hasselt voortbesturen op een degelijke manier". Hij liet dat ook al verstaan in een gesprek met Het Laatste Nieuws zaterdag. "Wat er gebeurd is in Hasselt, was lastig, ook op menselijk vlak", zei Crombez. Burgemeester Hilde Claes nam ontslag nadat ze door onder meer bezwarende uitspraken over partijgenoten in moeilijk vaarwater terechtkwam. Volgens Crombez hebben de drie coalitiepartners (sp.a, Groen en CD&V) enkel afgesproken om de stad voort te besturen op een degelijke manier.

Dat er sprake zou zijn van voorakkoorden, zoals oppositiepartij N-VA suggereerde, ontkent Crombez. "Als Bart De Wever dat beweert, zegt dat meer over hem", aldus de sp.a-voorzitter. "Wellicht had hij dat in die situatie gedaan". Crombez vraagt zich af of N-VA dan gewonnen is voor onbestuurbaarheid.

Over de verwijdering van de Beringse sp.a-politicus Ahmet Koc uit de partij was Crombez duidelijk. "Ik kan begrijpen dat na de staatsgreep de emoties hoog opliepen, maar ik neem het niet dat de problemen in Turkije in ons land worden geïmporteerd." Als er verdeeldheid gezaaid wordt, moet er ingegrepen worden. Crombez zei nog dat hij in dat geval overigens een signaal verwacht van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

bron: Belga