GP Montréal - Van Avermaet wint ook in Canada

door
Belga
Leestijd 2 min.

Greg Van Avermaet (BMC) heeft zondag de zevende editie van de Grand Pxix Cycliste de Montréal (WorldTour) op zijn palmares geschreven. 'Gouden Greg', de olympische kampioen van Rio, was na 205,7 km (17 rondjes van 12,1 km) de snelste in een spurt van een omvangrijke kopgroep. Hij klopte wereldkampioen Peter Sagan (Tinkoff) en Diego Ulissi (Lampre-Merida). In de tweede wedstrijd van een Canadees tweeluik vormde zich al in de eerste ronde een kopgroep met vier renners: Ben Perry, Matteo Dal-cin, Fabien Grellier en Lukas Pöstlberger. Wat later sloot ook onze landgenoot Sean De Bie nog aan, samen met Jasha Sütterlin. Het peloton gunde hen een maximale voorsprong van zes minuten.

Onderweg ging het voortdurend op en neer en de opeenvolging van hellingen zorgde er voor dat Sean de Bie en Sutterlin als eersten moesten afhaken vooraan. Op 27 km van het eind volgde een hergroepering. Meteen daarna toonde Jasper Stuyven zich even alleen vooraan, maar hij zal al snel het zinloze van zijn poging in en trok niet door.

Wel vormde zich een nieuwe kopgroep met 12 renners: onder hen Petr Vakoc, Thomas Voeckler, Diego Rosa en Sam Oomen, maar ook zij zouden weer gegrepen worden. Het was afscheidnemend renner Ryder Hesjedal die op de Côte Camilien-Houde versnelde met een groot verzet, maar ver raakte hij niet.

Intussen was het peloton wel fel uitgedund en telden we nog zo'n 12 renners vooraan: onder hen Greg Van Avermaet en ook wereldkampioen Sagan. Uit dat groepje sprong eerst Romain Bardet weg, het was Ulissi die de kloof dichte waarna het de beurt was aan diens ploegmaat, Rui Costa, winnaar van 2011, om zijn kans te gaan. Bauke Mollema probeerde de kloof te dichten, maar de Portugees was sterk. In het achtervolgend groepje met Diego Ulissi, Romain Bardet, Ion Izagirre, Julian Alaphilippe, Greg Van Avermaet, Gianni Moscon, Rigoberto Uran, Peter Sagan, Petr Vakoc en Bauke Mollema verliep de samenwerking niet al te best, vooral Sagan en Van Avermaet namen dikwijls de kop en Costa bleef met een handvol seconden vooruit rijden.

Het peloton leek de aansluiting te maken met het groepje Van Avermaet en co, maar op de Côte de Polytechnique versnelde de olympische kampioen waardoor Bardet en Mollema moesten lossen, en waardoor ook de kloof met het peloton weer groter werd. Finaal zou Costa alsnog in het slot opgeraapt worden door de achtervolgers. In de uitgerekte sprint wachtte Van Avermaet lang genoeg en sprintte hij Sagan en Ulissi uit het wiel. Van Avermaet, vrijdag al tweede in Québec, volgt op de erelijst Tim Wellens op.

bron: Belga