De Backer wil privacycommissie versterken

De Backer wil privacycommissie versterken

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) wil de privacycommissie versterken. De commissie moet sancties en boetes kunnen opleggen en dient ook proactief te kunnen optreden. Dat zei hij zondag in De Zevende Dag (Eén) in een reactie op het schandaal in een woonzorgcentrum in Puurs, waar zes verpleegkundigen ontslagen werden omdat ze onterende foto’s van dementerende bejaarden hadden genomen en in een besloten Facebookgroep gedeeld hadden. Volgens De Backer zijn er grenzen overschreden, zowel wettelijke als ethische. Voor hem zijn de zes terecht ontslagen. Dat de foto’s in een besloten groep gedeeld werden, doet niet ter zake. Er moet immers toestemming gevraagd worden bij het nemen van een foto, merkte de staatssecretaris op.

Hij wil echter dat de privacywetgeving en de privacycommissie versterkt wordt. De privacywetgeving maakt het vandaag reeds mogelijk, maar de procedure duurt te lang omdat men langs de rechter moet passeren, aldus de Open Vld’er, die vindt dat de privacycommissie sancties en boetes moet kunnen opleggen. Hij denkt daarbij aan boetes van 4 procent van de omzet van het bedrijf.

Maar voor de staatssecretaris moet de privacycommissie ook proactief kunnen optreden, onder meer via preventieve audits. Ook de burger moet bewust gemaakt worden hoe hij zijn gedrag moet aanpassen en zijn gegevens beschermen.

bron: Belga