Vrouwen willen steeds vaker klinken als een man

Vrouwen willen steeds vaker klinken als een man en leggen daarom een kraakje in hun stem. Wetenschappers hebben het over de vocal fry en het klinkt zoals een kikker of iemand die net uit bed is.

Joy Anna Thielemans, Kim Kardashian, Britney Spears, ze doen het allemaal. Die laatste gebruikte de vocal fry zelfs al bij “Oh baby baby” uit de hit ‘… Baby One More Time’ uit 1999.

“Eigenlijk is het niet meer dan een luie manier van spreken”, zegt logopediste Roosmarijn François aan Het Nieuwsblad. “Wanneer de stembanden zo erg worden ontspannen en bijgevolg zo traag mogelijk trillen, veroorzaakt dat een krakend geluid. Het is dus niet toevallig dat de vocal fry meestal op het einde van een zin te horen is. Dan doen we minder inspanning om iets uit te spreken.”

Het fenomeen komt overgewaaid uit Amerika, zegt de Nederlandse taalkundige Marc van Oostendorp. “Verschillende theorieën verklaren het ontstaan ervan. Eén ervan luidt dat vrouwen lager dan hun eigenlijk stem, en dus krakend, praten om een stevigere, bijna mannelijke indruk te creëren. Intussen doen jonge meisjes het gewoon omdat het hip klinkt.”

Leuk weetje: in de Deense taal hebben woorden met een kraakje een andere betekenis dan woorden zonder vocal fry.

Foto AFP / K. Winter