Rusland en VS kondigen plan voor wapenstilstand in Syrië

Rusland en VS kondigen plan voor wapenstilstand in Syrië
Rusland en VS kondigen plan voor wapenstilstand in Syrië

De Amerikaanse en Russische ministers van Buitenlandse Zaken, John Kerry en Sergej Lavrov hebben een akkoord bereikt over een plan dat tot een staakt-het-vuren in Syrië moet leiden. Dat heeft Kerry vrijdagavond aangekondigd na een lange dag onderhandelen in Genève. We kondigen een overeenkomst aan die erop gericht is de wapens te doen zwijgen en de weg te openen naar een oplossing voor het conflict, dat sinds 2011 al meer dan 290.000 levens heeft geëist”, verklaarde Kerry met zijn Russisch collega aan zijn zijde.
De Verenigde Staten en Rusland spraken een wapenstilstand af die in de nacht van zondag op maandag moet beginnen. Als die een week standhoudt moet die resulteren in een samenwerking tussen de militaire troepen van de twee landen, zo legde Kerry uit.
“De Verenigde Staten willen een extra stap zetten omdat we denken dat Rusland en mijn collega (Sergej Lavrov, red.) in staat zijn om druk uit te oefenen op het Assad-regime om het conflict te beëindigen en aan de onderhandelingstafel plaats te nemen.”
De start van de wapenstilstand valt samen met het Offerfeest, het belangrijkste feest voor de moslims.

Bron: Belga