Paralympische Spelen - Marieke Vervoort verovert zilver in voorlaatste race: "Was erg emotioneel"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Dit is super, de eerste medaille voor België is binnen", zei Marieke Vervoort zaterdag in Rio de Janeiro, waar ze op de Paralympische Spelen zilver behaalde op de 400 meter (T52). De rolstoelatlete uit Diest was emotioneel na afloop. "Dit zijn mijn laatste Paralympische Spelen, ik werkte mijn voorlaatste race op topniveau af." "Het ging erg goed, ik heb geen enkele keer moeten bijsturen. 1:07.62 is een heel goede tijd. Er zullen absoluut nog medailles volgen, dan denk ik aan Peter Genyn. Michelle Stilwell moest ik laten gaan. Ze was te snel. So what? Door mijn progressieve spierziekte werd mijn voorbereiding verstoord door pijnopstoten, terwijl mijn tegenstandsters vaak wel normaal kunnen trainen." Vervoort zag Stilwell voor het eerst terug sinds 2013, toen ze op het WK in Lyon door de Canadese aangereden werd en een zware schouderblessure opliep. "Bij de opwarming zei Stilwell niets tegen mij. Nadien feliciteerde ze me wel. Maar als ik goud had behaald, was dat waarschijnlijk wel anders geweest."

"Toen ik op het podium stond, begonnen de Brazilianen massaal te juichen. Dat deed me wel wat", vervolgde Vervoort. "Ik was erg emotioneel. Dit zijn mijn laatste Paralympische Spelen, ik werkte mijn voorlaatste race op topniveau af. 'Het is bijna gedaan', dacht ik. Het was fantastisch de medaille te krijgen van prinses Astrid. Ze was erg vereerd de eerste Belgische medaille in Rio te mogen overhandigen."

De internationale media-aandacht voor Vervoort in Rio is enorm, gezien haar standpunt ten opzichte van euthanasie. "Al die journalisten springen nu op me, ik voel me berucht. Ze vechten bijna om een interview met mij te hebben." 'Wielemie' zit echter verveeld met de onjuiste informatie die circuleert. Daarom vindt zondag een persconferentie plaats voor de internationale media. "Overal ter wereld denkt men nu dat ik na Rio euthanasie zal plegen. Dat is absoluut niet zo. Dat moet rechtgezet worden", besloot Vervoort.

bron: Belga