Regering wil veel meer mensen laten screenen

Regering wil veel meer mensen laten screenen

Een pak meer mensen die werken op gevoelige plaatsen of die een gevoelige job uitoefenen, moeten in de toekomst een screening ondergaan. De regering denkt aan mensen die werken met kritieke infrastructuur, zoals de telecomnetwerken, of aan het personeel van het openbaar vervoer, schrijft De Tijd vandaag. Om de screening te kunnen uitbreiden, zal de wet op veiligheidscertificaten worden aangepast, bevestigt woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken Michael Mareel. Zo’n veiligheidscertificaat krijg je pas na een screening in de databanken van de politie en de Staatsveiligheid.

Momenteel worden risico- en impactanalyses uitgevoerd om te bepalen welke jobs een screening nodig hebben. Volgens insiders kan het gaan over duizenden functies waarvoor je een veiligheidscertificaat nodig zal hebben.

Daarom krijgt de dienst van Buitenlandse Zaken die de veiligheidscertificaten moet uitreiken, de Nationale Veiligheidsoverheid, een extra budget voor aanwervingen en voor snellere computertoepassingen. De regering zal nog dit najaar de wet op de veiligheidscertificaten laten wijzigen.

bron: Belga