Oriënterende toets Gezondheidswetenschappen afgelegd door 2.642 Franstalige studenten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Dit jaar hebben 2.642 studenten in de Franse gemeenschap deelgenomen aan de oriënterende toets Gezondheidswetenschappen (TOSS). De toets is verplicht maar niet bindend om toegelaten te worden tot studies geneeskunde of sinds dit jaar ook tandheelkunde. Het aantal deelnemers is stabiel en de resultaten vergelijkbaar ten opzichte van de voorgaande jaren. In de Vlaamse gemeenschap is het toelatingsexamen wel bindend. In totaal slaagden deze zomer 1.165 studenten. In de Franse gemeenschap schreven zich dit jaar 3.063 studenten in voor de TOSS, wat licht minder is dan in 2015, maar een stuk minder dan de jaren voordien, ook al is de proef sinds dit jaar ook verplicht voor studenten tandheelkunde. 2.642 studenten namen effectief deel aan de proef in juli of september. Slechts elf procent van de deelnemers haalden een score van 10 of meer op 20. Vanaf het volgende academiejaar wordt de TOSS ook verplicht voor studenten diergeneeskunde.

In Vlaanderen namen 6.219 studenten deel aan één van de twee toelatingsexamens. In totaal slaagden 1.465 studenten of 19 procent. Ook in Vlaanderen namen er iets minder studenten deel aan het examen.

Tot vandaag moet men slagen in het toelatingsexamen om studies geneeskunde of tandheelkunde te kunnen starten aan een Vlaamse universiteit. Dat examen werd ingevoerd om de instroom van artsen aan banden te kunnen leggen. In de Franse gemeenschap kon iedereen de studies aanvatten, wat ertoe leidde dat er meer artsen afstudeerden dan er RIZIV-nummers beschikbaar waren. Daarom wordt reeds jaren gewerkt aan een systeem om de toestroom ook in Franstalig België te beperken. Woensdag luidde het nog dat de minister van hoger onderwijs in de Franse gemeenschap, Jean-Claude Marcourt, en federaal minister van Sociale Zaken Maggie De Block bijna een akkoord hebben over de organisatie van een toelatingsexamen in de Franse gemeenschap, in ruil voor de garantie van een RIZIV-nummer voor alle huidige studenten geneeskunde.

bron: Belga