Noord-Koreaanse kernproef was “krachtigste ooit”

Noord-Koreaanse kernproef was
Noord-Koreaanse kernproef was "krachtigste ooit"

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie zei vrijdag dat de Noord-Koreaanse kernproef de “krachtigste ooit” was, al is die nog steeds niet bevestigd door Noord-Korea. De Zuid-Koreaanse president had het over een “daad van zelfvernietiging”, waarmee hun communistische buur zich enkel nog meer isoleert. Bovendien bewijst het de “maniakale roekeloosheid” van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.
“Wij denken dat Noord-Korea vandaag een kernproef uitvoerde”, zei een ambtenaar van het ministerie van Defensie aan het Zuid-Koreaanse agentschap Yonhap. Volgens Seoel had de explosie een kracht van 10 kiloton, en was ze daarmee de krachtigste die Noord-Korea al uitvoerde.
De aankondiging komt nadat er een krachtige aardbeving werd gedetecteerd in de buurt van het terrein waar Noord-Korea nucleaire tests uitvoert.
Ook Japan bevestigde dat het ging om een test met een nucleair wapen, en het Witte Huis zei dat het de beving die de geologische instituten opmerkten zou onderzoeken, zonder te zeggen dat het om een nieuwe kernproef ging. “We zijn ons bewust van de seismische activiteit op het Koreaanse schiereiland, in de nabijheid van een Noord-Koreaanse nucleaire site”, verklaarde de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, Ned Price.
Als blijkt dat het effectief om een kernproef gaat, is dat de vijfde die Noord-Korea ooit uitvoerde.

Bron: Belga