Noord-Korea bevestigt vijfde kernproef

door
Belga
Leestijd 1 min.

Noord-Korea heeft bevestigd dat het vandaag een "geslaagde" kernproef heeft gehouden, de vijfde ooit in het land. Dat bericht de officiële staatszender. Eerder had het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie al gewag gemaakt van de "krachtigste Noord-Koreaanse kernproef ooit". "Onze nucleaire wetenschappers hebben een proef uitgevoerd met een nieuwe op punt gestelde kernkop, op de nucleaire site in het noorden van het land. Deze test heeft definitief de structuur en specifieke kenmerken bevestigd van een gestandaardiseerde kernkop die op ballistische raketten kan worden gemonteerd", luidt het op de staatstelevisie. "Onze partij heeft haar felicitaties overgemaakt aan onze nucleaire wetenschappers voor de succesvolle proef."

Eerder maakte buurland Zuid-Korea al zijn vermoedens bekend dat Noord-Korea een nucleaire test had uitgevoerd, nadat een krachtige aardbeving met magnitude 5 was gedetecteerd in de buurt van de Noord-Koreaanse ondergrondse nucleaire site in Punggye-ri. Volgens het ministerie van Defensie ging het daarbij om een explosie van 10 kiloton, waarmee de proef de krachtigste is die Noord-Korea tot nu al uitvoerde.

Het is de vijfde nucleaire test door Noord-Korea. Eerdere testen werden uitgevoerd in 2006, 2009, 2013 en laatst nog in januari van dit jaar, toen Noord-Korea een waterstofbom testte. Daarnaast lanceert Noord-Korea regelmatig ballistische raketten, wat leidt tot grote spanningen tussen Pyongyang, de buurlanden en de internationale gemeenschap. De Verenigde Naties hebben al verschillende keren sancties uitgevaardigd tegen het land, die in maart nog werden verstrengd.

Bron: Belga