Na Tihange 1 ligt ook kernreactor Tihange 2 opnieuw stil

Na Tihange 1 ligt ook kernreactor Tihange 2 opnieuw stil

Kernreactor Tihange 2 is vandaag in de vroege ochtend stilgelegd, zo meldt uitbater Engie Electrabel. De oorzaak van de panne is nog niet geweten. Voor de herstelling is een interventie nodig aan de stoomgenerator, die zich in het niet-nucleaire gedeelte van de kerncentrale bevindt. Woensdagavond was Tihange 1 reeds opnieuw stilgevallen. Tihange 2 werd dit jaar al meermaals ongepland stilgelegd. Hoelang de reactor ditmaal zal platliggen, kan Engie Electrabel nog niet zeggen. Het bedrijf verzekert wel dat de stroombevoorrading niet in het gedrang komt. Het productiepark is voldoende gediversifieerd en de huidige weersomstandigheden met veel zon spelen een gunstige rol. Voor de bevolking zijn er geen veiligheidsrisico’s, aldus de exploitant.

Tihange 2 is net als Doel 3 een zogenaamde ‘scheurtjescentrale’. Ze werden in maart 2014 stilgelegd, maar mochten na onderzoek en met goedkeuring van de Belgische nucleaire waakhond Fanc weer opgestart worden. De centrales liggen onder vuur in de buurlanden Duitsland, Nederland en Luxemburg.

Tihange 1 werd woensdag stilgelegd nadat tijdens bouwkundige werken aan het niet-nucleaire gedeelte van de site het gebouw, waar de hulppompen van de reactor zijn ondergebracht, beschadigd raakte. Tihange 1 zou minstens tot zondag stilliggen.

bron: Belga