Eurogroep voert druk op Griekenland op: "De zomer is voorbij"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"De zomer is voorbij. Laten we de kampeerspullen inpakken en opnieuw aan de slag gaan." Met die woorden voeren voorzitter Jeroen Dijsselbloem en de andere leden van de Eurogroep de druk op Griekenland op om enkele cruciale hervormingen door te voeren. Op het spel staat een volgende schijf noodhulp, ter waarde van 2,8 miljard euro. Griekenland stond vrijdag hoog op de agenda van de vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone in de Slovaakse hoofdstad Bratislava. Met een akkoord over een derde reddingspakket ter waarde van 86 miljard euro werd een jaar geleden de grexit op het nippertje vermeden. De hervormingsagenda die Athene in ruil voor nieuwe leningen moet uitvoeren, werd in mei overeengekomen.

Momenteel houden de eurolanden een nieuwe schijf van 2,8 miljard euro klaar. Van Griekenland wordt wel verwacht dat het vijftien cruciale wetswijzigingen doorvoert, op het vlak van onder meer energie, financiën en belastinginning. Deze hervormingen moeten tegen half september doorgevoerd zijn, maar de Grieken lopen serieus achter op schema en zullen die deadline niet halen.

"We hebben veel tijd verloren. De druk wordt opnieuw opgevoerd. De zomer is voorbij. Laten we de kampeerspullen inpakken en opnieuw aan de slag gaan", zei voorzitter Dijsselbloem voor de start van de eurogroep. De Griekse minister van Financiën Euclides Tsakalotos vertelde zijn collega's dat de regering in Athene snel gaat werken.

Volgens de Duitse minister Wolfgang Schäuble rest de Grieken nog tijd tot eind september. Klaus Regling, de topman van het Europees noodfonds ESM, wees erop dat de 2,8 miljard euro tot eind oktober beschikbaar blijft. De afgelopen jaren werd al voor 170 miljard euro aan noodhulp voor Griekenland vrijgemaakt.

Terwijl de Eurogroep in Bratislava verzamelen blies, organiseerde de Griekse premier Alexis Tsipras een top van de leiders van de Zuid-Europese landen, waar onder meer de Franse president François Hollande en de Italiaanse premier Matteo Renzi aanwezig waren. De bedoeling was een gemeenschappelijk standpunt in te nemen tegen de (te strenge) Europese begrotingsregels. Gevraagd naar de top antwoordde Wolfgang Schäuble: "Ik geloof dat het een vergadering van partijleiders is, daar geef ik geen commentaar op. Trouwens, wanneer het leiders van socialistische partijen zijn die samenkomen, komt daar meestal niet veel bijster intelligents uit."

bron: Belga