EU-Commissie trekt voorstel voor 90 dagen zonder roamingkosten weer in

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Europese Commissie trekt haar voorstel om de afschaffing van de roamingkosten te beperken tot 90 dagen per jaar weer in. Dat gebeurt op aandringen van voorzitter Jean-Claude Juncker. De extra kosten voor draadloos bellen, surfen en sms'en in het buitenland verdwijnen vanaf 15 juni 2017. De Commissie stelde maandag voor hoe ze die afschaffing van de roamingkosten wil organiseren. Als het van haar afhangt, mogen operatoren consumenten nog steeds een bijkomende factuur sturen als ze meer dan 90 dagen per jaar via roaming van hun netwerk gebruikmaken.

Het Commissievoorstel leidde de voorbije dagen tot heel wat kritiek. Het kan niet de bedoeling zijn dat de met veel bombarie aangekondigde afschaffing van de roamingkosten in de praktijk beperkt wordt tot 90 dagen per jaar, luidde het. De Commissie verdedigde eerst haar ontwerptekst, maar vandaag kondigde ze op haar website aan dat de tekst wordt ingetrokken, "op instructie van voorzitter Juncker".

Tijdens de dagelijkse persconferentie van de Commissie legde een woordvoerder op de middag uit dat Juncker de ontwerptekst "niet goed genoeg" vond. Wat er volgens Juncker aan schort en wanneer een nieuwe tekst mag worden verwacht, wilde hij niet zeggen. "Maar het voorstel zal op tijd komen om de roamingkosten in juni 2017 af te schaffen, laat daar geen twijfel over bestaan."

bron: Belga