Brian Cookson over crossen in VS: "Van der Poel ziet het verkeerd"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Woensdag verklaarde Mathieu van der Poel dat hij de meerwaarde van de crossen in de Verenigde Staten niet inziet. Brian Cookson, de voorzitter van de Internationale Wielerunie (UCI), is het niet met hem eens. "Je moet daarheen gaan waar het geld zit", zo zei de Brit vrijdag in Rio de Janeiro, waar hij de Paralympische Spelen bijwoont. Om te beantwoorden aan de vraag tot internationalisering van het veldrijden voerde de UCI twee Wereldbekermanches in de VS toe. Eind september trekken de ploegen naar Las Vegas en Iowa.

De Nederlandse voormalige wereldkampioen Van der Poel vindt dat er inspanningen moeten komen om het veldrijden in Europa eerst internationaler te maken. "Ik denk dat hij het verkeerd ziet", repliceert Cookson vrijdag bij Belga. "Volgens mij moet je daarheen trekken waar er mogelijkheden en geld zijn. Laten we eerlijk zijn, de VS is één van de grootste economieën ter wereld. Maar je moet natuurlijk ook het sporterfgoed respecteren, dat geldt eveneens voor het wegwielrennen."

"Ik denk dat het belangrijk is dat alle door de UCI vertegenwoordigde sporten echt wereldwijd beoefend worden. Iedereen weet dat België gek is op veldrijden. Dat is goed, maar het kan niet in slechts één land bestaan. Er is over de hele wereld veel interesse in het veldrijden, in de VS, Australië, China, Groot-Brittannië,... Het neemt echter tijd in beslag om het veldrijden daar te ontwikkelen. In België komt iedereen bijeen in een modderig veld of in de duinen, en worden er frieten en veel bier geconsumeerd. Het is een leuk dagje uit in een leuke sfeer. De interesse in veldrijden, buiten België, is meer gebaseerd op deelname. En ook dat is een goede zaak. Het is alleen maar in het voordeel van het Belgische veldrijden, als we de sport mondialer kunnen maken", besluit Cookson.

bron: Belga