Eerste doe-het-zelftruck op de markt

De Britse liefdadigheidsinstelling Global Vehicle Trust heeft een vrachtwagen ontwikkeld die de gebruiker zelf in elkaar kan steken. De makers willen het voertuig inschakelen bij humanitaire missies in afgelegen gebieden in Afrika.
door
Jelle
Leestijd 1 min.

Net zoals bij meubelketen Ikea wordt de Ox Truck in een pakket geleverd en moet de koper zelf aan de slag om de vrachtwagen te monteren. Dat neemt twaalf uur in beslag, maar er is geen technische kennis vereist.

Het was voormalig bankier en speelgoedfabrikant Torquil Norman die met het idee op de proppen kwam. Voor de bouw van het voertuig riep hij de hulp in van de beroemde ingenieur Gordon Murray, die eerder al racewagens voor Formule 1 bouwde en de McLaren Supercar ontwikkelde. "Een exclusieve sportwagen is voor enkelingen gereserveerd, maar wanneer de Ox Truck in massaproductie gaat, kunnen duizenden personen worden geholpen", vertelt Murray.

De Ox Truck biedt heel wat mogelijkheden voor ontwikkelingsprojecten. Zo wil Norman pakketten naar Afrika verschepen om daar te gebruiken bij humanitaire missies. De vrachtwagen is niet alleen geschikt om voeding en bouwmaterialen te transporteren, maar ook voor het vervoer van mensen. Het voertuig kan met een volle benzinetank een kleine duizend kilometer afleggen en heeft ruimte voor dertien passagiers.

De ontwikkeling van de Ox Truck kostte 3 miljoen pond (3,5 miljoen euro) en er worden nu bijkomende investeerders gezocht om de vrachtwagen op grote schaal te produceren.