Verdachte zuuraanval zocht beelden van slachtoffers op internet

door
Belga
Leestijd 2 min.

Voor hij Marina Tijssen overgoot met zwavelzuur heeft Jelle Frenken op internet foto's gezocht van slachtoffers van dergelijke zuuraanvallen. Die foto's stuurde hij ook naar Delhaize om zijn dreigementen kracht bij te zetten. Dat heeft de 41-jarige man donderdag bekend op de Brusselse correctionele rechtbank. Daar staat de man terecht voor moordpoging en afpersing en poging tot afpersing. De 41-jarige Frenken overgoot Marina Tijssen op 20 februari 2015 met zwavelzuur in de Delhaize in de Antwerpse Museumstraat. De 53-jarige vrouw werkte er als poetsvrouw en Frenken was toen al maanden de winkelketen aan het afpersen door te dreigen met een dergelijke aanval. De plannen voor die afpersing begon hij maanden voordien te smeden, nadat hij zijn job was kwijtgeraakt en in geldnood kwam.

"Ik dreigde met een aanval met zwavelzuur omdat ik dacht dat ze dan wel zouden betalen", zei Frenken. "Nadat ik de foto's stuurde, betaalde Delhaize in december en januari maar nadien weigerden ze verder te betalen." Omdat hij op een nieuwe mail naar Delhaize geen reactie kreeg, voerde hij de druk op: "Ik stuurde een tweede mail en gaf ze 24 uur om te betalen, anders zou ik een zuuraanval plegen. Ik ben dan in een winkel gootsteenontstopper gaan halen en heb een beetje uitgetest op mijn been. Dat deed niet veel pijn. De volgende ochtend heb ik die mevrouw dan met de gootsteenontstopper overgoten. Ze begon te gillen en ik rende weg."

Volgens Frenken wist hij niet dat de gevolgen van zijn daad zo ernstig zouden zijn. Na de zuuraanval betaalde Delhaize nog een som geld maar uiteindelijk werd Frenken in de nacht van 5 op 6 maart 2015 door de Franse politie opgepakt.

bron: Belga