Paralympische Spelen – Braziliaanse president Michel Temer opent Paralympische Spelen officieel

Paralympische Spelen - Braziliaanse president Michel Temer opent Paralympische Spelen officieel

De Braziliaanse president Michel Temer heeft woensdagavond de 15e editie van de Paralympische Zomerspelen officieel voor open verklaard tijdens de openingsceremonie in een nagenoeg uitverkocht Maracana-stadion in Rio de Janeiro. Net zoals tijdens de openingsplechtigheid van de Olympische Spelen kreeg hij boegeroep over zich heen. Ook Carlos Arthur Nuzman, voorzitter van het organisatiecomité, moest zijn speech wegens uitjouwen onderbreken toen hij de Braziliaanse regering voor de steun bedankte. Brazilië maakt al enige tijd een ernstige politieke crisis door.
De Braziliaanse zwemmer Clodoaldo Silva kreeg de eer om – in de gietende regen – de paralympische vlam aan te steken.
Zwemmer Sven Decaesstecker showde tijdens de parade de Belgische vlag aan de toeschouwers, onder wie prinses Astrid en prins Lorenz.
Het thema van de ceremonie was “Elk lichaam heeft een hart”. Het spektakel werd uitgedacht door ontwerper Fred Gelli, schrijver Marcelo Rubens Paiva en kunstenaar Vik Muniz.
Voor het eerst sinds 1984 was de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) niet aanwezig tijdens de openingsceremonie van de Paralympische Spelen. Thomas Bach woont immers de begrafenis van voormalig Duits president Walter Scheel bij.
De Belgische delegatie voor de Paralympische Spelen telt 29 atleten. Het Belgisch Paralympisch Comité (BPC) mikt op acht medailles, één meer dan vier jaar geleden in Londen. Toen tekenden 40 Belgische sporters present. Meer dan 4.300 atleten uit 159 landen strijden de komende anderhalve week in 22 sporten voor in totaal 2.642 medailles.

bron: Belga