OS 2016 – Verzonnen overval kost Ryan Lochte tien maanden schorsing

OS 2016 - Verzonnen overval kost Ryan Lochte tien maanden schorsing

Het Amerikaans olympisch comité schorst Ryan Lochte voor tien maanden. De topzwemmer had tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro beweerd dat hij en drie ploeggenoten overvallen waren, maar dat verhaal bleek niet te kloppen. Het nieuws over de schorsing is nog niet officieel maar verschillende bronnen, waarbij CNN en USA Today, berichtten dat Lochte tot juni 2017 geschorst wordt. Daardoor moet hij een kruis maken over het WK in Boedapest.

Lochte en zijn teamgenoten Gunnar Bentz, Jack Conger en James Feige hadden aan de Braziliaanse politie verteld dat ze het slachtoffer waren geworden van een gewapende overval door mannen die zich hadden voorgedaan als politiemannen. Uit camerabeelden bleek dat echter niet te kloppen. Het viertal had vernielingen aangebracht aan een toiletdeur in een tankstation, waarop bewakers eisten dat ze berokkende schade zouden vergoeden.

De 32-jarige Lochte gaf achteraf toe dat hij had gelogen over het incident. Verscheidene sponsors zoals Speedo en Ralph Lauren beslisten daarop de samenwerking met de meervoudige olympische en wereldkampioen stop te zetten. De Braziliaanse politie klaagde de vier aan voor het indienen van een valse aangifte.

bron: Belga