Devos tafeltennist stress van zich af en wint, nederlaag voor Loicq

door
Belga
Leestijd 2 min.

Tafeltennisser Laurens Devos (T9) is donderdag met een zege begonnen aan het tafeltennistoernooi op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Mathieu Loicq (T8) slikte een nederlaag. In zijn eerste match in groep B was Devos, die een lichte vorm van hersenverlamming heeft, met 3-0 te sterk voor de Japanner Koyo Iwabuchi. De setstanden waren 11-8, 11-3 en 11-6.

"Dit was mijn eerste wedstrijd op de Paralympische Spelen, ik had dan ook veel stress", verklaarde de amper 16-jarige Devos, in zijn klasse de nummer twee van de wereld. "Het is hier toch grootschaliger dan op andere toernooien. Uiteindelijk verliep de wedstrijd vrij vlot. Ik sloeg meteen een kloofje in de eerste set, waarna mijn tegenstander wel nog terugkwam. Daarna viel echter de druk van mijn schouders."

Vrijdag neemt Devos, die de voorkeur geeft aan offensief spel, het op tegen de Oekraïner Yuriy Shchepanskyy. "Twee jaar geleden heb ik nog van hem verloren, vorig jaar klopte ik hem", aldus de tafeltennisser uit Malle. "Ik schat Shchepanskyy hoger in dan Iwabuchi. In ieder geval bekijk ik het match per match, ik denk niet aan een medaille."

Laurens Devos is de jongere broer van Robin Devos, momenteel de op één na hoogst gerangschikte Belg (119e) op de wereldranking bij de valide tafeltennissers. "Robin is niet vaak in België. Maar als we kunnen, trainen we samen."

In groep B van de klasse 8 (misvorming aan handen en voeten) klopte de Chinees Shuai Zhao Mathieu Loicq met 3-1. De nummer twee van de wereld in die categorie trok met 11-9, 11-7, 9-11 en 14-12 aan het langste eind. Loicq was in 2004 in Athene goed voor goud in het enkel- en dubbelspel. Vrijdag volgt voor Loicq nog een duel met de Slovaak Richard Csejtey.

"Als nummer 16 van de wereld heeft Mathieu tegen Zhao toch een goede wedstrijd gespeeld", aldus Loicqs coach Michel Verhaverbeke. "In de vierde set had hij bij 5-10 vijf setpunten. Bij zo'n grote voorsprong denk je soms dat de andere wel een fout zal maken, waardoor hij niet meer op zoek ging naar het beslissende punt en de set alsnog verloor."

De eerste twee van elke poule stoten door naar de volgende ronde.

bron: Belga