Afzettingsproces Rousseff – Tegenstander van Temer betogen op nationale feestdag

Afzettingsproces Rousseff - Tegenstander van Temer betogen op nationale feestdag
Afzettingsproces Rousseff - Tegenstander van Temer betogen op nationale feestdag

Op de nationale feestdag in Brazilië zijn woensdag duizenden tegenstanders van de nieuwe conservatieve president Michel Temer op straat gekomen, een week na de afzetting van Dilma Rousseff.
In Brasilia manifesteerden volgens de politie ongeveer 2.700 mensen tegen de regering. De betogers werden met veiligheidshekken gescheiden van het militaire defilé, dat slechts enkele meters verder plaatsvond.
De conservatieve regering van Temer wil zwaar gaan bezuinigen om de zware economische crisis die Brazilië doormaakt het hoofd te bieden.
De manifestanten waren voorzien van plakkaten met daarop “Temer buiten” en “Verkiezingen, nu!”, en trokken naar het parlement. Ook op andere plaatsen in Brazilië, zoakls in Rio de Janeiro en Sao Paulo, trokken mensen de straat op. Net als Rousseff zelf beschouwen de tegenstanders van Temer de afzetting van Rousseff als een staatsgreep.
President Temer opende de nationale feestdag op de centrale laan van Brasilia, in het gezelschap van zijn vrouw Marcela en verschillende ministers. Hoewel een deel van het publiek hem toejuichte, waren vooral kreten als “Vertrek Temer!” hoorbaar. Daarna trok Temer naar Rio de Janeiro voor de openingsceremonie van de Paralympische Spelen. Net als bij de ceremonie van de Olympische Spelen op 5 augustus, riepen ook deze keer duizenden mensen “Ga weg Temer!”.
In de economische hoofdstad Sao Paulo waren volgens de organisatoren zo’n 10.000 betogers opgedaagd, maar de politie had geen cijfers.
Brazilië vierde woensdag 194 jaar onafhankelijkheid. President Temer week af van de traditie door niet in een Rolls Royce uit de jaren 50 te defileren en zijn presidentiële sjerp niet te dragen.
De nationale feestdag vond plaats een week nadat presidente Dilma Rousseff werd afgezet door de Senaat, omdat ze de begrotingscijfers zou hebben opgesmukt.

Bron: Belga