Zeldzame rotsformatie vernietigd in ‘wraakactie’

Vandalen hebben een populaire rotsformatie in Cape Kiwanda State Natural Area, een natuurpark in de staat Oregon, vernietigd. 

‘That Pacific Northwest rock’, ook gekend als de eendensnavel vanwege zijn vorm, was een populaire trekpleister in de Cape Kiwanda State Natural Area. Ondanks de vele inspanningen van de parkwachters om bezoekers uit de buurt te houden van de kwetsbare rotsformatie, beklommen veel toeristen de pilaar uit zandsteen om een foto te maken.

Volgens CNN waren de parkwachters dan ook niet verrast toen ze vernamen dat de rotsformatie eindelijk was ingestort. De verbazing kwam pas toen David Kalas een video toonde van het onfortuinlijke einde van de ‘duckbill’. Die kwam er niet door natuurlijke omstandigheden, wel door een achttal vandalen die de rots bewust vernietigden.

“Ik vroeg hen waarom ze de rotsformatie vernietigd hadden. Ze vertelden me dat hun maat er eerder die dag zijn been had gebroken. Volgens hen was de steen gevaarlijk en hebben ze Oregon en de wereld een dienst bewezen door hem te vernietigen”, getuigt Kalas aan KATU.

De staatspolitie van Oregon heeft al aangegeven dat ze deze misdaad verder zullen onderzoeken. Als de vandalen geïdentificeerd worden, mogen ze zich volgens Statesman Journal verwachten aan een boete tot 435 dollar.

Onder de hashtag #ripthatpnwrock brengen mensen nu eerbetoon aan de rotsformatie. De ironie wil natuurlijk wel dat veel mensen een foto op de Duckbill genomen hebben. Net dat was verboden door de parkwachters. Niet alleen om het kwetsbare natuurfenomeen te beschermen, maar de veiligheid van parkbezoekers te garanderen. De afgelopen twee jaar maakten maar liefst zes mensen een dodelijk val in het natuurgebied. De parkwachters kunnen maar hopen dat de vernietiging van de rotsformatie bezoekers op de paden houdt.

Foto Wikimedia Commons