Steeds meer Japanners sluiten zich op

Steeds meer Japanners trekken zich terug uit de samenleving. Dat blijkt uit een onderzoek van de Japanse overheid.

Volgens een nieuw onderzoek van de regering weigeren naar schatting 541.000 mensen van 15 tot 39 jaar hun ouderlijk huis of kamer te verlaten en trekken ze zich uit het gezinsleven en de maatschappij terug. Het fenomeen en ook de betrokkenen zelf worden in Japan hikikomori genoemd (mensen die zich sociaal volledig terugtrekken). Steeds meer betrokkenen zouden zich daarbij voor een langere periode opsluiten. Ongeveer 35% houdt dat meer dan zeven jaar vol.

De oorzaken kunnen verschillend zijn. Zo zien jonge volwassenen zich vaak niet opgewassen tegen de hoge verwachtingen van de maatschappij, de schooldruk of spelen ook economische factoren een rol.

Zes maanden

In een eerste onderzoek naar het fenomeen vijf jaar geleden had de regering het aantal hikikomori in het land op 696.000 geschat. In het nieuwe onderzoek liggen de cijfers wel lager, maar er werd geen rekening gehouden met mensen boven de 40 jaar.

Opvallend is dat het aantal betrokkenen tussen de 35 en 39 jaar is verdubbeld. Voor het onderzoek werden 5000 gezinnen met minstens een familielid tussen de 15 en 39 bevraagd. Het ministerie van Gezondheid definieert een persoon als hikikomori als hij weigert de woning te verlaten en zich minstens zes maanden uit gezin en samenleving terugtrekt.