Startloon van mannen ligt hoger dan dat van vrouwen

De loonkloof tussen man en vrouw is al vanaf het begin van de loopbaan merkbaar. Zo krijgen mannelijke startende bedienden vaker bonussen, premies of extralegale voordelen dan hun vrouwelijke collega's. Dat blijkt uit onderzoek van SD Worx.
door
Heleen
Leestijd 1 min.

De hr-dienstverlener vergeleek ruim 11.500 salarissen van werknemers jonger dan 24 jaar, die minder dan twee jaar anciënniteit hebben. Daaruit blijkt dat het bruto maandloon van mannelijke startende bedienden gemiddeld 3,8% hoger ligt dan van vrouwelijke startende bediendes.

Het grootste verschil zit in het variabel loon en de aanvullende voordelen. Zo krijgen mannen vaker bonussen, commissies, premies, een loonbonus, aandelenopties, een forfaitaire onkostenvergoeding, een groepsverzekering, maaltijdcheques en een bedrijfswagen. Ze maken bijvoorbeeld drie meer kans op een bedrijfswagen.

Volgens SD Worx zijn er een aantal logische verklaringen voor die verschillen. Zo werken vrouwen in het algemeen in sectoren die minder goed betalen en waar er minder extralegale voordelen zijn. Toch erkent de dienstverlener dat er ook andere zaken spelen. "De beste onderhandelaar krijgt het hoogste loon", stelt Christel Van Wouwe van SD Worx.