Neem 10 minuten de tijd voor een schone planeet

Elke dag opnieuw besteedt bedrijfsleider Jean-Paul Meus tien minuten van zijn dag aan het opruimen van zwerfvuil. Zaterdag organiseert hij een grootschalige actie om in Antwerpen hetzelfde te doen, onder de noemer ‘10 minutes a day'. Daarbij krijgt hij de steun van indevuilbak.be en de Stad Antwerpen.
door
Matthias
Leestijd 3 min.

Wanneer bent u met de actie begonnen?

Jean-Paul Meus: "Toen ik tussen twee zakentrips enkele dagen tijd had en mezelf jetlags wilde besparen, ben ik in Bali blijven plakken. Ik was verbijsterd te zien hoe vervuild het strand daar was, terwijl de mensen ongestoord in hun boek bleven lezen en cocktails dronken. Omdat ik het niet meer kon aanzien, ben ik met een vuilniszak in de hand beginnen opruimen. Het is een uitzichtloze situatie, aangezien er telkens nieuw vuil bijkomt. Daar viel het me op hoe wij onze natuur om zeep helpen en hoeveel dierenleed wij daardoor veroorzaken."

Het is niet alleen een probleem in Bali, ook bij ons is er veel verbetering mogelijk.

"Klopt, toen ik terug thuis kwam, zag ik voor het eerst hoe vuil onze straten zijn. Overal zag ik afval, sigarettenpeuken, verpakkingen, blikjes, rotzooi... Het is om van te huilen. Dus begon ik eerst voor mijn eigen huis de omgeving op de ruimen, en stap voor stap ging ik verder. Ook als ik in het buitenland ben, zet ik mijn actie verder. Ik wil iedere dag gaan slapen in een wereld die ik een beetje beter achterlaat dan ik hem heb aangetroffen. Het is een soort van meditatie geworden en het zet me aan om duurzaam te denken. Daardoor probeer ik niet alleen in mijn privéleven, maar ook in mijn bedrijf te denken hoe ik ecologisch kan leven en minder plastic kan gebruiken."

We betalen belastingen om de straten proper te houden. Waarom zouden we zelf onze handen vuil moeten maken?

"Omdat het duidelijk niet voldoende is. De overheid besteedt 60 miljoen euro aan het opruimen van zwerfvuil en nog ligt het er overal smerig bij. Hoog tijd dus voor een mentaliteitswijziging, want ik merk dat er nog steeds een taboe heerst. ‘Waarom zou ik het vuil van iemand anders moeten opruimen', stellen mensen zich de vraag. Maar wanneer ze me aan het werk zien, geraken ze geïnspireerd. Vaak komen er mensen mij ook helpen. Daar trek ik dan foto's van die ik op Facebook zet. Op die manier probeer ik een community uit te bouwen. Je kan ook op andere manieren helpen, door bijvoorbeeld pertinent rietjes te weigeren of je sigarettenpeuken altijd in de vuilnisbak te gooien. Alle kleine beetjes helpen."

U wil een positieve boodschap brengen en niet de schuldige zoeken?

"Precies. Door mensen, de politiek of Europa te beschuldigen komen we geen stap verder en blijven we in rondjes draaien. Alleen moeten mensen beseffen dat wat ze vervuilen uiteindelijk terug bij ons terechtkomt. Het afval dat we in Antwerpen op straat gooien, komt in de Schelde terecht, vervolgens in de zee en belandt uiteindelijk in de mosselen op ons bord."

(hdb)

 De ‘10 minutes a day'-actie start zaterdag om 10 uur aan de ingang van de Zoo, naast het Centraal Station van Antwerpen. Wie wil helpen kan de actie delen via Facebook.