Jurk Marilyn Monroe van ‘Happy Birthday Mr President’ wordt verkocht

De jurk die Marilyn Monroe droeg toen ze ‘Happy Birthday Mr President’ zong op het verjaardagsfeest van John F. Kenndy zal binnenkort geveild worden. Wie het gedurfde kledingstuk van het voormalige sekssymbool op de kop wil tikken, zal diep in de zak moeten tasten.

Veilinghuis Julien’s Auctions schat de waarde van de jurk immers op 3 miljoen dollar (2,7 miljoen euro). Monroe en het kleed waren een de blikvanger op de 45ste verjaardagsviering van JFK in Madison Square Garden, zeker toen ze op een bijzonder zwoele manier ‘Happy Birthday’ zong.

De jurk, gemaakt uit zijde en versierd met duizenden glittersteentjes, was erg nauw aansluitend op het figuur van de beroemde actrice. Sterker nog, de enige manier voor Monroe om het kledingstuk aan te trekken, was het te laten dichtnaaien terwijl ze het al deels aanhad. Monroe zelf noemde het “huid en kralen”.

Op 17 november gaat de jurk onder de hamer in Los Angeles, tijdens een veiling met meer dan 1.300 items die iets met de iconische actrice te maken hebben. Voordat het zover is, zal het befaamde kleed nog te zien zijn in het Mana Contemporary in Jersy City en het Museum of Style Icons in het Ierse Newsbridge.