“Efteling was mogelijk doelwit IS-aanslag”

BRU116 - 20040707 - KAATSHEUVEL, THE NETHERLANDS : Illustration picture at the Efteling Funpark, Wednesday 07 July 2004, in Kaatsheuvel, Netherlands. BELGA MAGAZINES COLLECTION BY PETER DE VOECHT

Het Nederlandse attractiepark Efteling was mogelijk het doelwit van een aanslag van Islamitische Staat (IS). De Nederlandse politie pakte in juni een vrouw uit Werkendam op, die sympathiseerde met de terreurbeweging. Zij zou samen met anderen plannen hebben gemaakt om een aanslag bij de Efteling te plegen.

Uit onderzoek van de Nederlandse regionale krant BN DeStem blijkt dat de 25-jarige vrouw wilde afreizen naar Syrië. De bedoeling was dat ze daar ging trouwen met een IS-strijder. Ze werd echter opgepakt. In haar mobiele telefoon vond de politie berichten over terroristen die op weg waren naar Nederland en België om aanslagen te plegen.

De Nederlandse besprak met vrouwelijke IS-sympathisanten het idee voor een aanslag bij de Efteling. Ze schreven dat “Nederland een cadeau moet krijgen dat lijkt op wat de broeders in Parijs en Brussel hebben gedaan”.

De aanhouding wordt bevestigd door het Openbaar Ministerie (OM) in Breda. Het verdenkt de vrouw formeel van “deelneming aan een organisatie met als oogmerk het plegen van terroristische misdrijven”. Het OM wil niet bevestigen dat de Efteling een serieus en acuut doelwit is geweest.

“Wij kunnen ons voorstellen dat dit nieuws voor onrust zorgt”, zegt de Efteling in een verklaring. “Het dreigingsniveau is naar aanleiding van dit nieuws niet aangepast. De overheid heeft geen noodzaak gezien om het dreigingsniveau aan te passen en destijds extra maatregelen te treffen. We hebben als Efteling nauw contact met deze inlichtingendiensten. Uiteraard zijn we in de Efteling altijd alert op opvallende of afwijkende zaken. Er is gelukkig veel sociale controle, waardoor die alertheid een natuurlijke bodem kent”, besluit het pretpark.