Baby’s die via keizersnede geboren worden hebben meer kans op overgewicht

Kinderen die geboren worden via een keizersnede hebben 15% meer kans om later overgewicht te ontwikkelen dan baby’s die via de natuurlijke manier ter wereld zijn gekomen.

Wie via een keizersnede geboren is en één of meerdere broers of zussen heeft waarbij de ingreep niet nodig was, hebben zelfs 64% meer kans op obesitas. Dat besluiten onderzoekers van de Harvard Universiteit in een onderzoek.

Ook omgekeerd is er een verband. Zo hebben kinderen die op de natuurlijke wijze geboren zijn, maar een broer of zus hebben die via een keizersnede geboren is 31% minder kans op overgewicht op latere leeftijd.

“Deze resultaten zijn zeer overtuigend bewijs dat er inderdaad een verband bestaat tussen een keizersnedegeboorte en overgewicht”, stelt onderzoeker en arts Jorge Chavarro. “Vooral het feit dat er verschil te bespeuren is tussen kinderen met dezelfde moeder, die dezelfde genen hebben maar wel op verschillende wijze ter wereld zijn gekomen.”

Zestien jaar lang namen 22.000 proefpersonen deel aan het onderzoek. Elk jaar of elke twee jaar moesten ze vragen beantwoorden over hun gezonheid. Daarbij werd onder meer hun BMI onder de loep genomen.