App helpt je om sigaret af te zweren

Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie wil de drempel tussen rokende jongeren en rookstopbegeleiders verlagen. De organisatie heeft daarvoor een mobiele applicatie ontwikkeld.

Tegenwoordig bestaan er tal van middelen voor rokers om van de stinkstokken af te geraken. Er zijn elektronische sigaretten, nicotinepleisters en -kauwgom en de occasionele veelbelovende hypnotiseur, om er maar een paar op te noemen. Buiten de zelfhulpmiddelen, kunnen verstokte rokers ook de hulp inroepen van professionele begeleiding. Opvallend is dat vooral jongeren nog steeds moeite hebben om de stap naar die externe hulp te zetten. Daar wil het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) met de actie ‘SmartStop’ iets aan doen.

Draaiboek voor scholen

Het doel van de organisatie is om jonge rokers de weg te wijzen richting een tabacoloog of rookstopbegeleider. Daarvoor heeft het de drempels tussen de jongere en begeleider verlaagd. “We hebben een draaiboek gemaakt voor scholen en tabacologen zodat deze nauwer zouden samenwerken”, zegt Dries Vandenbempt van VIGeZ. “Professionele hulpverleners kunnen dan infosessies geven op school en buiten de lesuren voorzien in individuele begeleiding. Daar kan ook een ‘buddy’ bij zijn.” Een begeleidingsprogramma bestaat uit minimaal vijf sessies en wordt deels terugbetaald door de Riziv.

Applicatie met noodrem

Om het initiatief duidelijk over te brengen naar de leefwereld van de jonge doelgroep, werd er samen met de actie ook een gelijknamige app gelanceerd. “We hebben gemerkt dat jongeren nogal snel hun motivatie verliezen. Met de app kunnen ze contact houden met leeftijdsgenoten en de tabacoloog, als ze daar sessies bij volgen. Daarnaast bevat de app ook een ‘noodrem’ als de jongeren opnieuw naar de sigaret willen grijpen”, klinkt het. Vandenbempt hoopt om met de applicatie tijdens het eerste jaar 150 jongeren te bereiken.

ImageGlobe / J. Hamers