Amerikaanse bibliotheek wil celstraf voor wie leentermijn overschrijdt

De Athens-Limestone-bibliotheek in de Amerikaanse staat Alabama heeft schoon genoeg van lezers die hun boek te laat binnenbrengen. Omdat de bib ondertussen meer dan 200.000 dollar (178.000 euro) aan boeken mankeert, willen de bibliothecarissen strenge straffen invoeren.
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Wie in de stad Athens een boek wil uitlenen, wordt momenteel geconfronteerd met ernstige waarschuwing omtrent de nieuwe regels. Wie een boek niet op tijd terugbrengt, riskeert een celstraf van dertig dagen, een boete van 100 dollar (89 euro) of zelfs een combinatie van beide straffen.

De nieuwe maatregelen klinken bijzonder draconisch, maar volgens bibliotheekdirecteur Paula Laurite zijn ze broodnodig omdat de bib en de belastingbetaler het slachtoffer zijn van een aanhoudende diefstal. Omdat bezoekers tot 25 boeken tezelfdertijd kunnen uitlenen, durft hun rekening ook behoorlijk hoog op te lopen.

Wie nog achterstallige boeken heeft, krijgt eerst nog een waarschuwing via sms of e-mail. Als dat genegeerd wordt, volgt een aangetekende brief die eist dat de boeken teruggebracht en de boetes betaald worden. Als de lezer daar nog niet op reageert, zal de bibliotheek gerechtelijke stappen ondernemen. Een rechter kan dan mogelijk oordelen dat de beschuldigde achter tralies moet.

Foto Pixabay