Twee juryleden van Nobelprijs voor Geneeskunde moeten aftreden

Twee juryleden van Nobelprijs voor Geneeskunde moeten aftreden
Twee juryleden van Nobelprijs voor Geneeskunde moeten aftreden

Twee leden van de commissie die de laureaten voor de Nobelprijs voor Geneeskunde kiest, moeten aftreden omdat ze betrokken waren bij een medisch schandaal, zo kondigde een lid van de commissie dinsdag aan. “De vertrouwenscrisis is van die aard dat we hen gaan vragen om de commissie te verlaten”, zei de commissievoorzitter Thomas Perlmann aan het Zweedse persbureau TT.
De laureaten voor de Nobelprijs voor Geneeskunde worden elk jaar gekozen door vijftig artsen van het beroemde Karolinska-Instituut in Zweden. Voormalig decaan Harriet Wallberg en haar opvolger Anders Hamsten maakten deel uit van de commissie, maar worden nu gevraagd af te treden door hun rol in het schandaal rond de Italiaanse chirurg Paolo Macchiarini. Die werd in maart ontslagen nadat twee van zijn patiënten waren gestorven en een andere erg verzwakt uit een operatie kwam.
Harriet Wallberg was decaan van het Karolinska-Instituut toen hij aangeworven werd, waardoor haar nu een ernstige inschattingsfout wordt verweten. Van Anders Hamsten wordt gezegd dat hij veel te laat reageerde en de omvang van het schandaal fout inschatte.
De Italiaan, die gastprofessor was aan het Karolinska-Instituut, werd wereldberoemd in 2011 toen hij de eerste transplantatie van een kunstmatige luchtpijp uitvoerde.
Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat hij zich bij zijn operaties niet aan de medische en ethische regels hield. De Zweedse politie voert een onderzoek naar hem wegens doodslag, waarvoor hij zes jaar gevangenis kan krijgen. Hij wordt er ook van beschuldigd foute informatie op zijn cv gezet te hebben.

Bron: Belga