Merkel verdedigt vluchtelingenbeleid en vraagt rangen te sluiten tegen AfD

Merkel verdedigt vluchtelingenbeleid en vraagt rangen te sluiten tegen AfD
Merkel verdedigt vluchtelingenbeleid en vraagt rangen te sluiten tegen AfD

Bondskanselier Angela Merkel heeft vandaag haar vluchtelingenbeleid verdedigd in een toespraak tot het Duitse parlement. Ze zei dat de toestand vandaag “vele malen beter was dan een jaar geleden”, maar voegde eraan toe dat er “natuurlijk nog veel werk aan de winkel is”. Merkel zei dat haar regering maatregelen getroffen had om de vluchtelingen te integreren in de samenleving en om de veiligheid in het land te verbeteren. Ze erkende wel dat de regering nog moet timmeren aan de mechanismen om afgewezen asielzoekers terug te sturen. “We moeten hen zeggen dat ze moeten vertrekken, anders kunnen we de klus (van de integratie) niet klaren.”

De bondskanselier verdedigde ook het vluchtelingenakkoord tussen de Europese Unie en Turkije. Ze zei dat dankzij de overeenkomst veel minder migranten het leven lieten in de Egeïsche Zee, en voegde eraan toe dat het akkoord een model zou moeten zijn voor “gelijkaardige akkoorden” met landen als Egypte, Libië en Tunesië.

Merkels partij CDU moest zondag bij verkiezingen in haar thuisstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren de duimen leggen voor AfD (Alternative für Deutschland), vooral door haar omstreden beslissing om de Duitse grenzen open te houden voor vluchtelingen.

Angela Merkel riep alle partijen in de Bundestag op de krachten te bundelen en de toon te matigen in de omgang met de rechtspopulistische AfD. De rechtse partij is niet alleen een uitdaging voor CDU, “het is een uitdaging voor ons allemaal in dit huis”, sprak de leidster van de Duitse christendemocraten.

Bron: Belga