Aantal plaatsen voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen verdrievoudigd

Aantal plaatsen voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen verdrievoudigd

Sinds januari 2015 is het aantal plaatsen in de jeugdhulp die bestemd zijn voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen verdrievoudigd, van 97 tot 300. Dat deelt Vlaams minister van Welzijn en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) vandaag mee. Vandeurzen prijst de goede samenwerking tussen Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, en het agentschap Jongerenwelzijn, waardoor de niet-begeleide kinderen vlot konden doorstromen naar de nieuw geopende plaatsen. Bij de uitbreidingen van het aantal beschikbare plaatsen ging de aandacht vooral uit naar de jongste kinderen, waarbij plaatsen worden voorzien in de pleegzorg zowel als in nieuwe, speciaal ingerichte leefgroepen in een vijftiental voorzieningen. Ook werd de capaciteit uitgebreid die jongeren helpt de overgang te maken van opvang naar zelfstandig wonen.

Vandeurzen: “Al deze leefgroepen/afdelingen bieden exclusief en met gespecialiseerde opvang begeleiding aan niet-begeleide minderjarigen. De grootste leefeenheid vangt 15 jongeren op, de kleinste 6.”

Buiten dit aanbod worden er ook jongeren begeleid in de reguliere jeugdhulp. “Hetzij omdat ze een specifiek traject nodig hebben (bijvoorbeeld omwille van een beperking), hetzij omdat ze geen gespecialiseerde hulp meer nodig hebben omdat ze al langer in het land zijn”, aldus Vandeurzen.

Verder is er ook traumabegeleiding vanuit de centra voor geestelijke gezondheid en Solentra, de vzw die transculturele diagnostiek en therapie aanbiedt aan migranten en vluchtelingenkinderen. Ten slotte wordt ook ingezet op een versterking van pleegzorg voor niet-begeleide minderjarigen.

bron: Belga