Zuid-Europese kinderen hebben meer zomervakantie

In Zuid-Europa zijn de zomervakanties langer, maar hebben de kinderen geen herfstvakantie. Dat blijkt onder meer uit een Europese studie over vakantie- periodes.
door
Jelle
Leestijd 2 min.

Naar welk land moet je verhuizen om een zo lang mogelijke zomervakantie te hebben? Naar Zuid-Europa, zo blijkt uit het rapport ‘The Organisation of School Time in Europe' van de Europese Commissie. Kinderen in de lagere en middelbare school in Zuid-Europese landen hebben tussen 10 en 13 weken zomervakantie. De lessen beginnen er pas halfweg september opnieuw. Dat is onder meer het geval in Italië, Spanje, Portugal, Kroatië, Roemenië en Turkije. In de rest van het continent is dat doorgaans tussen 8 en 9 weken. In Engeland, Denemarken en Duitsland ben je het slechtst af, met 7 weken of minder.

Herfst

De zuiderse landen hebben dan weer geen herfstvakantie. De kinderen moeten wachten tot Kerst voor hun eerste vakantie van het schooljaar. Frankrijk en Zwitserland hebben met drie weken de langste herfstvakantie, terwijl veel landen het moeten stellen met slechts enkele dagen, zoals Tsjechië (2 dagen) of Hongarije (3 dagen). De kerstvakantie is bijna overal twee weken lang, met uitzondering van Hongarije en Polen (één week) en Zweden (drie weken).

Regionaal verschil

Dat je in Zuid-Europa langer thuis mag blijven in de zomer, betekent echter niet dat het schooljaar korter is. De Italianen hebben samen met de Denen de meeste lesdagen (200), terwijl de Fransen de minste lesdagen hebben (162). De andere landen schommelen daartussen, met 175 dagen in Vlaanderen.

In veel landen variëren de vakantieperiodes per regio (Duitsland, Nederland) of zelfs per gemeente (Noorwegen), benadrukt het rapport. Opmerkelijk: België is het enige land waar je in het secundair meer naar school moet dan in het lager.