Quintana stap dichter bij eindzege

Nairo Quintana is opnieuw een stapje dichter bij de eindzege in de Vuelta. Ook in de zware zeventiende rit werd de kleine Colombiaan amper bedreigd.
door
Maarten
Leestijd 2 min.

Na een rustdag kregen de renners in het snikhete Spanje een stevige etappe voorgeschoteld met aankomst bovenop de Mas de la Costa, een moordend steile slotklim met stroken met een stijgingspercentage boven de 20 %. Het gevecht om de dagzege werd niet uitgevochten door de tenoren, maar door een omvangrijke vluchtersgroep. Onder hen ook onze landgenoot Bart De Clercq, die als eerste Belg als achtste over de streep bolde. Dat was wel een minuut na de Zwitserse ritwinnaar Mathias Frank. De IAM Cycling-renner haalde het met een handvol seconden voorsprong op Leopold König en een herboren Robert Gesink.

Froome kraakt niet

De strijd om het algemene klassement moest toen nog losbarsten, al leverden de warmte en de steile flanken niet meteen het verhoopte vuurwerk op. Quintana (foto) ondernam zoals vooraf aangekondigd wel een schuchtere poging om zijn eerste achtervolger Chris Froome nog wat extra tijd aan te smeren, zij het zonder veel succes. Na een paar speldenprikken heen en weer kwamen de twee samen boven, met ook nog Esteban Chaves en Alberto Contador. Dat is niet toevallig de top vier en de kans is groot dat dat zo blijft tot in Madrid. Enkel om het podium moet er nog gebikkeld worden. Met een voorsprong van meer dan drie minuten en half op Froome wenkt de eerste eindzege in de Vuelta voor Quintana, de andere drie bevinden zich in de stand op een zakdoek.

Tijdrit

Vrijdag staat er wel nog een individuele proef tegen de klok over 37 kilometer op het programma, waar Froome als betere tijdrijder ongetwijfeld wat van zijn achterstand zal goedmaken. Een dag later volgt de laatste kans om nog wat te veranderen aan de pikorde. De laatste etappe voor de aankomst in Madrid komt aan bovenop een col buiten categorie, al lijkt het onwaarschijnlijk dat Quintana zijn rode trui nog uit handen zal geven.