Onze oceanen zijn ziek

De opwarming van de aarde maakt onze oceanen ziek. "Het is de grootste verborgen uitdaging van onze generatie", zo waarschuwen experts van de International Union for Conservation of Nature (IUCN).
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Sinds de jaren 70 hebben onze wereldzeeën al meer dan 90% van de extra hitte, die er is door de klimaatverandering, opgenomen. Dit heeft een hoop desastreuze gevolgen. Het water wordt te warm voor het zeeleven, zoals plankton, vissen, zeevogels, kwallen en schildpadden. Ze gaan op zoek naar een nieuwe habitat en trekken steeds meer naar de polen. En de 550 soorten vissen die nu al met uitsterven bedreigd zijn, zullen het alleen maar moeilijker krijgen. Dat dit hand in hand zal gaan met een moordende concurrentie tussen vissers, is geen verrassing.

Gevaren voor de mens

Ook voor de mens heeft de opwarming van de oceanen heel wat risico's in petto. Zo merken wetenschappers nu al dat er een alarmerende stijging is van het aantal ziektekiemen die makkelijker gedijen in warm water en de menselijke gezondheid bedreigen. Een tweede bedreiging zijn de orkanen. Deze tropische stormen zullen steeds vaker en zwaarder voorkomen door extra energie in de oceaan en de atmosfeer.

Oplossingen

De wetenschappers raden aan om het aantal beschermde gebieden in de oceaan uit te breiden en de uitstoot van broeikasgassen te beperken. "Als we de rijke diversiteit van onze oceaan willen beschermen, zullen we snel en ingrijpend moeten handelen", besluit Inger Andersen, directeur-generaal van IUCN.