Financiële onzekerheid speelt Ethias parten

Brussel Er woedt onrust bij de verzekeraars. Na de 650 ontslagen bij AXA, is het nu de beurt aan Ethias-topman Bernard Thiry om op te stappen. Bovendien is de Nationale Bank ongerust over de financiële draagkracht van en de spanningen binnen het bedrijf.
door
Mare
Leestijd 2 min.

1. Waarom staat Bernard Thiry niet langer aan het roer?

Daarover bestaat onduidelijkheid. Volgens De Tijd heeft de Nationale Bank aan Ethias gevraagd om te checken of Thiry wel zuiver op de graat is. Aanleiding daarvoor is ‘een commerciële geste' die hij gedaan zou hebben aan PS-politicus Stéphane Moreau. De Ethias-topman zou Moreau in 2010 een handje geholpen hebben toen die bij een ongeval niet over de vereiste verzekering beschikte. De verzekeraar ontkent echter dat deze geruchten iets met zijn ontslag te maken hebben en bedankt Thiry voor acht jaar trouwe dienst.

2. Waarom wordt Ethias mischien overgenomen door Belfius?

De Nationale Bank, die toezicht houdt op de financiële sector, vreest dat Ethias eind dit jaar een slechte beurt zal maken bij de Europese stresstest. Daarom heeft de Bank drie scenario's achter de hand die de verzekeraar moeten helpen om het hoofd boven water te houden. In twee van de drie scenario's wordt er gerekend op extra geld dat van buitenaf moet komen. Externe investeerders als Ageas, Allianz en Baloise zouden bijvoorbeeld kunnen zorgen voor extra steun. Een andere optie is een kapitaalverhoging, zoals in 2008. Dat ligt echter gevoelig omdat die kapitaalverhoging als staatssteun beschouwd zou kunnen worden. Dat brengt ons bij het derde en meest realistische scenario: een overname door Belfius. De Nationale Bank heeft wel laten weten dat ze van de regering officieel nooit de opdracht heeft gekregen om scenario's uit te werken waarbij het aandeelhouderschap van Ethias zou veranderen.

3. Hoe wordt er gereageerd op de mogelijke overname?

Bij Ethias zelf is er voorlopig weinig enthousiasme. De Luikse afdeling van de socialistische bediendebond BBTK vreest voor een "sociaal bloedbad" en verzet zich tegen de overname. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) "volgt de situatie van nabij op" en wacht liever de stresstest af alvorens uitspraken te doen.