App helpt arrestanten in Egypte

Seif al-Din Mohamed Mostafa (L), an Egyptian man who hijacked an EgyptAir passenger plane the previous day and forced it to divert to Cyprus demanding to see his ex-wife, wears handcuffs as he is brought by policeman to the court in Larnaca on March 30, 2016. The six-hour airport standoff ended peacefully. The hijacker, described by officials as "unstable", had claimed to be wearing a bomb belt but no explosives were discovered after he gave himself up at Larnaca airport and was arrested. / AFP PHOTO / GEORGE MICHAEL

In Egypte is een app gelanceerd die naasten en een mensenrechtenorganisatie waarschuwt wanneer de gebruiker wordt gearresteerd.

Tijdens de eerste acht maanden van 2015 zijn 1.250 mensen verdwenen in Egypte. Dat blijkt uit een rapport van de lokale mensenrechtenorganisatie Egyptische Commissie voor Rechten en Vrijheden. Volgens Amnesty Internation worden dagelijks drie tot vier mensen opgepakt en naar een onbekende locatie overgebracht.

Om die mensen op te kunnen sporen, is de applicatie I Protect in het leven geroepen. Dankzij de app kan de gebruiker een code activeren op het moment dat hij gearresteerd wordt. Vervolgens worden er drie sms’jes verstuurd naar contactpersonen in de telefoon en een e-mail naar de Egyptische Commissie voor Rechten en Vrijheden met de boodschap dat de gebruiker is opgepakt.

Zo hoopt de mensenrechtenorganisatie de persoon in kwestie sneller op te sporen, voor dat hij van de radar verdwijnt. Vaak worden arrestanten in een lokaal politiebureau vastgehouden en daarna overgebracht naar een groter detentiecentrum. Dan is het bijzonder moeilijk om hen terug te vinden.

Rekenmachine

Om de veiligheid gebruikers van de app te garanderen, ziet de app eruit als een rekenmachine. Zo zal de politie niet achterdochtig worden als ze de smartphone controleert.