Weer nieuwe namen op Nederlandse nationale terrorismelijst

Weer nieuwe namen op Nederlandse nationale terrorismelijst
Weer nieuwe namen op Nederlandse nationale terrorismelijst

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders heeft vandaag negen Nederlanders toegevoegd aan de nationale terrorismelijst. Die lijst bevat nu de namen van 61 mensen en drie organisaties. In het merendeel gaat het om zogenoemde ‘uitreizigers’ die betrokken zijn bij terroristische activiteiten in Syrië en Irak. Indien mensen op de nationale terrorismelijst belanden, worden hun tegoeden bevroren en kunnen ze hun bankrekeningen en creditcards niet gebruiken. “Voor uitreizigers wordt het zo moeilijker om terreurdaden te plegen of te financieren. Ook willen we voorkomen dat deze mensen terugkeren naar Nederland om hier geweld te plegen”, aldus minister Koenders.

Den Haag zal informatie over de negen nieuwe mensen op de lijst binnen de Europese Unie delen. “Tegen terreur moet fors worden opgetreden, in Nederland en daarbuiten”, stelde de minister.

Vrienden, familie en andere mensen rond uitreizigers mogen geen geld geven als er een bevriezingsmaatregel loopt. Wie dat wel doet, kan een boete of zelfs gevangenisstraf krijgen.

Bron: Belga