VN-mensenrechtenchef waarschuwt voor populisten als Wilders en Trump

VN-mensenrechtenchef waarschuwt voor populisten als Wilders en Trump
VN-mensenrechtenchef waarschuwt voor populisten als Wilders en Trump

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Zeid Ra’ad Al Hussein heeft maandag gewaarschuwd voor populistische politici zoals de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump en de Nederlandse PVV-leider Geert Wilders. Hij roept op om dergelijke “demagogen” te stoppen. De Jordaniër verklaarde dat hij een moslim is, die als rol heeft om “de mensenrechten van iedereen, overal te verdedigen en te promoten”. “En ik ben ook boos. Door leugens en halve waarheden, manipulaties en het verspreiden van angst door Wilders”, zei Al Hussein tijdens de opening van de stichting voor vrede, rechtvaardigheid en veiligheid in Den Haag voor een groep vooraanstaande personen uit het Nederlandse gerechtelijke milieu.
De extreemrechtse PVV van Wilders lanceerde vorige maand haar campagne voor de verkiezingen van maart 2017 en verklaarde onder meer dat ze “alle moskeeën wil sluiten” en “de Koran wil verbieden” indien ze de verkiezingen wint. Daarnaast wil de partij, die aan kop staat in de peilingen, het land “de-islamiseren”, door onder meer de grenzen en de asielcentra te sluiten en migranten uit moslimlanden asiel te weigeren.
Volgens Al Hussein, die erg aangedaan is door de voorstellen van PVV, heeft Wilders veel gemeen met de Republikeinse presidentskandidaat in de VS, Donald Trump, de Hongaarse premier Victor Orban, de voorzitster van de Franse Front National Marine Le Pen en de ex-leider van Ukip in Groot-Brittannië, Nigel Farage.
Al deze populistische politici vertonen qua ideologie gelijkenissen met terreurgroep Islamitische Staat, aldus Al Hussein nog. “Ze willen allemaal, in verschillende mate, terugkeren naar een verleden, dat zo vrolijk en puur is en waar de zonovergoten velden bewoond worden door mensen die verenigd zijn door hun afkomst of religie”, aldus de VN-verantwoordelijke nog. “Een verleden dat in de realiteit zeer waarschijnlijk nergens heeft bestaan.” Beloven om terug te keren naar zo een tijd is “fictie”, zegt Al Hussein, die toevoegt dat mensen die dergelijk discours promoten “leugenaars” zijn. Hij beschuldigt de populistische leiders er dan ook van “halve waarheden te verkondigen en de zaken op overdreven te vereenvoudigen” om de angst van de “verontruste” mensen te voeden.

Bron: Belga