"Scharrelaar" is zeldzame dwaalgast in vallei van de Zwarte Beek

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Koersel, in het natuurgebied vallei van de Zwarte Beek, ontdekte een terreinploeg van Natuurpunt afgelopen vrijdag een "scharrelaar". Het is van 1998 geleden dat de exotisch ogende vogel in Vlaanderen werd opgemerkt, meldt Natuurpunt. "Met zijn felblauw verenkleed, grote kop en krachtige, zwarte snavel oogt de Scharrelaar bijzonder exotisch", zegt Gerald Driessens (Natuurpunt). "Belgische waarnemingen van de vogel zijn erg schaars. Sinds 1830 werden in ons land 25 gevallen gedocumenteerd." De laatste waarneming dateert van 13 en 14 mei 1998 in Kalmthout. Het dier draagt een oranje of gele kleurring met zwarte inscriptie en een (vermoedelijk) metalen wetenschappelijke ring, zegt Natuurpunt. "Uit onderzoek blijkt dat het zou kunnen gaan om een vogel die in Hongarije werd geringd."

De scharrelaar broedt in droge, warme, open landschappen met verspreide bomen, boomgroepen en open bossen met veel grote bodeminsecten zoals kevers of sprinkhanen. De vogel overwintert in zuidelijk Afrika. Het aantal scharrelaars in Europa is de laatste decennia sterk afgenomen. "De soort wordt in zijn bestaan bedreigd door jacht voor consumptie, vooral in Oman en India, maar ook in het Middellandse Zeegebied, en het leefgebied wordt bedreigd door modernisering van de landbouw en bosbouw waardoor een gevarieerd landschap met rommelige bosjes, houtkanten en losse bomen (uitkijkpunt van waaruit de soort jaagt op insecten, kevers en bodemdieren) verdwijnt. Ook pesticidegebruik stelt de insecteneter voor grote uitdagingen."

In de vallei van de Zwarte beek zal de Scharrelaar in elk geval voldoende voedsel vinden, meent Natuurpunt. Want met meer dan 1600 hectare natuur, vanaf de bron in Hechtel tot de monding in Diest, koos het dier voor één van de meest waardevolle beekvalleien in Vlaanderen én het grootste natuurgebied van Natuurpunt.

bron: Belga