Rode Duivels - België start kwalificatiecampagne met zege in Cyprus

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Rode Duivels hebben dinsdagavond in het New GSP-stadion in de hoofdstad Nicosia op de eerste speeldag in WK-kwalificatiegroep H met 0-3 (rust: 0-1) gewonnen uit bij Cyprus, na twee doelpunten van Romelu Lukaku en eentje van Yannick Carrasco in de slotfase. Met drie punten komen de Belgen samen met Griekenland (1-4 winst uit bij Gibraltar) en Bosnië-Herzegovina (5-0 zege tegen Estland) aan de leiding in de groep. Na het 0-2 verlies tegen een superieur Spanje wisselde bondscoach Roberto Martinez zijn elftal op drie posities, één in elke linie. Jordan Lukaku, Radja Nainggolan en Divock Origi verdwenen naar de bank ten voordele van Thomas Vermaelen, Marouane Fellaini en Romelu Lukaku. Ook tactisch bracht Martinez enkele wijzigingen aan. Zo mocht Thomas Meunier zich aanvallend uitleven, waardoor België in balbezit met een driemansverdediging speelde. De extra kracht op het middenveld - waar Eden Hazard en Kevin De Bruyne beiden een centrale rol kregen - leverde niet meer dan steriele druk op, maar bij de eerste kans was het wel meteen raak. Na een schot van Meunier en gerommel in de zestien kwam het leer bij Lukaku, die de opgelegde kans niet liet liggen (0-1).

Een snelle tegenaanval leverde op het uur de verlossende 0-2 op. Via een afgeweken voorzet van een voor het overige bleke Carrasco kopte Lukaku zijn tweede van de avond tegen de netten. Cyprus hing in de touwen en tien minuten voor affluiten zorgde Carrasco voor 0-3. Invaller Michy Batshuayi miste in de slotfase nog een strafschop.

De tweede speeldag in groep H van de WK-kwalificaties wordt op vrijdag 7 oktober afgewerkt. Dan zakt Bosnië-Herzegovina naar het Koning Boudewijnstadion af. Dat is de start van een tweeluik, want amper drie dagen later nemen de Rode Duivels het in het Portugese Faro op de derde speeldag op tegen voetbaldwerg Gibraltar.

.

bron: Belga