Minder verkeersdoden op Belgische wegen in eerste semester 2016

door
Belga
Leestijd 2 min.

De eerste zes maanden van dit jaar zijn er 8 procent minder doden gevallen op de Belgische wegen dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook het aantal gewonden is gedaald. Dat blijkt uit statistieken van het BIVV, dat de cijfers meteen ook relativeert. De eerste zes maanden vielen er 266 doden op de Belgische wegen, tegenover 290 in de eerste zes maanden van vorig jaar. Vooral in het Vlaams Gewest was er een gevoelige daling (-17) van het aantal doden ter plaatse, gevolgd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (-4) en het Waals Gewest (-3).

De sterkste daling van het aantal letselongevallen werd in het Waals Gewest geregistreerd (-3,7 procent), gevolgd door het Vlaams Gewest (-1,6 procent). Het aantal letselongevallen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest steeg dan weer sterk (+6,0 procent). Het aantal gewonden daalde ook in Wallonië (-1,3 procent) en in Vlaanderen (-3,7 procent), maar steeg in Brussel (+2,4 procent).

Het aantal letselongevallen is gedaald voor alle categorieën weggebruikers, met uitzondering van de voetgangers (+2,8 procent) en lichte vrachtwagens (+2,0 procent). Het aantal letselongevallen met gemotoriseerde tweewielers is sterk gedaald: -11,5 procent bij de motorfietsers en -7,6 procent bij de bromfietsers. Nooit eerder waren er op nationaal vlak zo weinig letselongevallen voor deze twee types weggebruikers, aldus het BIVV.

"De voorlopige resultaten van het eerste semester 2016 geven een positieve evolutie weer van de verkeersveiligheid ten opzichte van dezelfde periode in 2015", klinkt het bij het BIVV. "Zowel het aantal ongevallen (-1,5 procent) als het aantal doden (-8,3 procent ) evolueerde positief. Waarschijnlijk heeft het wisselvallige lenteweer wel een belangrijke invloed gehad op deze goede cijfers. Wanneer het koud en regenachtig is, zijn er minder ongevallen, zeker met tweewielers. We moeten echter wel voorzichtig zijn, want deze zomer gebeurden er reeds een aantal zware ongevallen."

bron: Belga