Gevangenisopstand in Luxemburg - Gedetineerden stichten brand

door
Belga
Leestijd 1 min.

In de Luxemburgse gevangenis Schrassig is een opstand uitgebroken. Maandagavond blokkeerden 19 gedetineerden twee toegangen naar hun celblok. Kort daarop stichtten ze in een gevangenislokaal een brand, die volgens de politie in Luxemburg via een venster snel kon geblust worden door de brandweer. Niemand raakte gewond. De gerechtelijke politie heeft een onderzoek ingeleid. De voorbije jaren kreeg de overbevolkte gevangenis al heel wat kritiek te slikken. De Luxemburgse minister van Justitie Felix Braz en gevangenisdirecteur Vincent Theis zegden dat de gevangenen geen eisen hadden gesteld en ook niet de intentie hadden om met vertegenwoordigers van Justitie te praten. De revolte werd geleid door drie mannen, die maandagavond weigerden naar hun cel terug te keren. Daarop kwamen ook 16 andere gevangenen in opstand.

Mogelijk zou bij het incident ook alcohol een rol gespeeld hebben, klinkt het. Een handdoek werd in brand gestoken. Een van de gevangenen had lichte snijwonden, waarvoor hij zelf verantwoordelijk was.

De minister bevestigde dat er in de gevangenis de voorbije weken al twee zitstakingen zijn gehouden, waarbij toen wel concrete eisen werden gesteld. In januari 2006 hadden gedetineerden uit protest tegen hun gevangenisomstandigheden brand gesticht. Daarbij was een gevangene om het leven gekomen.

bron: Belga