Delhaize lanceert groententuin op dak van supermarkt

door
Belga
Leestijd 2 min.

Delhaize heeft dinsdag de dakmoestuin voorgesteld. Bovenop de Delhaize-supermarkt in Boondael (Elsene) wordt er vanaf 2017 een groententuin van 320 vierkante meter neergezet. De oogst van deze tuin wordt rechtstreeks verkocht in de winkel zelf. De supermarktketen zegt dat ze als eerste Belgische retailer zo'n dakmoestuin lanceert. Delhaize wil het concept van de "urban farm", daktuin voor groenten, vanaf 2017 operationeel hebben. Op het dak van de Delhaize-supermarkt Boondael in de Brusselse gemeente Elsene wordt er vanaf midden 2017 een 320 vierkante meter grote daktuin in gebruik genomen. De helft van de voorziene oppervlakte wordt ingenomen door een moestuin in open lucht, de andere door een serre. "Daardoor kunnen we het hele jaar door groenten telen, dus ook buiten het klassieke groentenseizoen", zegt Denis Knoops, CEO van Delhaize België en Luxemburg.

In de stadstuin op het dak van supermarkt Boondael zullen kerstomaten, salade en aubergine geteeld worden die nadien rechtstreeks in de winkel verkocht worden. De groenten beantwoorden volgens Delhaize in principe aan de voorwaarden om als biogroenten gecategoriseerd te worden, maar aangezien ze niet in volle grond geteeld worden maar op een dak, kunnen ze dit label niet dragen.

De verkoopsprijs van deze producten zal iets lager zijn dan hun biologische soortgenoten. Voor een inschatting van de volumes is het nog te vroeg, maar het staat vast dat de producten die geoogst worden op het dak enkel in de winkel in Boondael verkocht worden.

Delhaize start in de eerste plaats dit initiatief op om de mogelijkheden van urban farming te onderzoeken. Het is ook de bedoeling om de medewerkers en de buurt rechtstreeks te betrekken bij het beheren van de stadstuin. Zo bekijkt Delhaize de mogelijkheid om mensen uit de buurt te laten meewerken in de tuin en om rondleidingen te voorzien voor scholen en geïnteresseerden. Op die manier wil Delhaize via een educatief programma het belang van dit soort van projecten benadrukken.

Dit project geldt als een proefproject en wordt op een permanente basis geëvalueerd en indien nodig bijgestuurd.

bron: Belga